неділя, 4 травня 2025 р.

День кондитера – це дата, присвячена професійним кухарям, які спеціалізуються на виготовленні солодощів. Святкується 3 травня та має велике міжнародне значення.


Бути кондитером не так легко, як може здаватися, адже для цього треба володіти добрим почуттям смаку та запаху, творчою уявою та мати певні навички в архітектурі та скульптурі. Треба розбиратися у складі харчових продуктів, а також у термінах та умовах їх зберігання. Вміння поєднувати між собою різні інгредієнти також важливе для професійного кондитера.

Мистецтво вироблення солодощів прийшло до нас ще з давніх часів, коли для приготування використовувався мед, а потім цукор. Зараз без кондитерів не обходиться жодне свято, адже багато людей полюбляє солодощі.
3 травня відзначають Міжнародний день кондитера. З нагоди свята згадаємо найбільші кулінарні рекорди України та світу: найдовший торт, гігантський штолен та величезний круасан.

Сьогодні, 3 травня, весь світ відзначає Міжнародний день кондитера — професійне свято майстрів, які створюють десерти, випічку та інші солодощі, як так усі ми любимо. Цей день присвячений людям, які не просто вміють смачно готувати, а дарують радість і естетику через свої кулінарні шедеври і дорослим і малим.

Втім, кондитери також люблять якось експериментувати зі своїми десертами, що може навіть призводити до побиття світових рекордів

Гігантські торти, цукерки та круасани - кулінарні витвори, які вражають не лише своїми розмірами, а й майстерністю кондитерів.

До Дня кондитера УНН вирішив згадати 3 найяскравіших рекорди світу і України, які доводять, що навіть у кулінарії для творчості немає меж.

Торт завдовжки понад 6 кілометрів кілометрів

У 2020 році в Індії близько 1,5 тисячі пекарів і кухарів об’єднали зусилля, щоб приготувати найдовший у світі торт. Їм вдалося приготувати багатьох улюблений десерт завдовжки 6,5 км, а загальною вагою 27 тонн, з яких лише 12 тонн становили цукор і борошно. Неймовірних розмірів десерт розмістили на столах уздовж прибережної зони Аравійського моря. 

Для цього організатори задіяли тисячі столів, а сам процес приготування зайняв близько чотирьох годин. Втім, це вже вдруге, коли саме в Індії встановили рекорд по найдовшому торті в світі. Перший рекорд був встановлений у 2018 році в Китаї, тоді торт мав довжину 3,2 км. 

Майже 100 кілограмовий штолен

Серед українських кондитерів також є рекордсмени. Так у 2021 році в Одесі був встановлений солодкий рекорд - місцеві кондитери приготували 92-кілограмовий штолен. Традиційний німецький різдвяний кекс гігантського розміру увійшов до Книги рекордів України в категорії "Кондитерські вироби. Розміри".

Цей штолен спекли спеціально до Дня Святого Миколая. Для того, аби спекти цей десерт такого розміру — пішло 50 кг борошна, 20 кг горіхів, 6 літрів рому, 30 кг сухофруктів, 15 кг масла та 15 кг сиру. А готували його два з половиною місяці.





Немає коментарів:

Дописати коментар